sunnuntai 30. lokakuuta 2016

INCI -oppia aloittelijalle osa 1

Moniko teistä mun tapaan katselee kosmetiikkapakkauksien ainesosaluetteloita ymmärtämättä niistä yhtään mitään? Niissä on aina joukko omituisia ainesosia, joita mä en oo edes kuullut, saatika tiedä mitä ne tarkoittaa. Nyt ajattelinkin ottaa asiakseni tutustua näihin ainesosaluetteloihin eli INCI listoihin tarkemmin, ihan ainesosa ainesosalta. Musta on kuitenkin tärkeää tietää mitä ne tuotteet oikein pitää sisällään ja mihin tarkoitukseen mikäkin aine on. Etenkin herkkäihoisille ja allergisille nämä tiedot voi olla hyvinkin tärkeitä! 


Ensimmäisenä otetaan tarkkailuun ihan perus LV:n yövoide. Tässä ei kaiken järjen mukaan pitäisi olla mitään ihmeellistä ja tuote lupaa olla hajusteeton ja sopia myös herkälle iholle. Pakkauksesta käy heti ilmi, että tuote on tehty Suomessa ja yhteistyössä allergia- ja astmaliiton kanssa. Tuubin takaata löytyy myös pH arvo 6,5 kun ihon normaalin pH arvon pitäisi pysyä alle pH 6:ssa. Vaikuttaa siis hyvältä, yövoide kun saa olla hitusen emäksinen.


Siinäpä se kauhuluettelo komeilee. Äkkiseltään katsottuna, tunnistan listalta vain Aqua eli veden ja muutamia muita olen kuullut nimeltä, mutta varsinainen käyttötarkoitus on vieras. Ainesosaluettelot tehdään niin, että ensimmäisenä on aina aine, jota tuote sisältää eniten jne. Tässä voiteessa on siis prosentuaalisesti suurin määrä vettä. Katsotaanpa muutama seuraavakin.

Cetearyl Alcohol eli setearyylialkoholi on alkoholivalmiste, jota käytetään paljon kosmetiikassa mm.  ihovoiteissa, pehmentävänä aineena ja emulgaattorina eli se estää nesteen ja rasvojen erottumista toisistaan. Sen käyttöön ei sisälly rajoituksia, eikä sen käyttö ole haitallista. Setearyylialkoholia saadaan mm. kookosöljystä tai sitä voidaan valmistaa synteettisesti.

Isostearyl Isostearate on ihoa hoitava aine. Sitä voidaan käyttää myös sideaineena ja pehmentävänä aineena. Myöskään tämän käyttöön ei sisälly rajoituksia kosmetiikassa.

Decyl Oleate eli dekyylioleaatti on myös ihoa hoitava ja pehmentävä ainesosa ja se on tehty dekyyl i alkoholista. Sen tehtävä on jättää ihon pinta pehmeäksi ja sileäksi. Käyttöön ei sisälly rajoituksia.

Caprylic/Capric Triglyceride on kookospähkinästä saatava pehmentävä, kosteuttava ja täydentävä aine, jota käytetään myös hajusteena tai hajua peittävänä aineena. Tämä ainesosa on myös iholle hellävarainen, eli sopii herkän ihon tuotteisiin eikä tämänkään käyttöön liity rajoituksia.

Glycerin eli glyseroli on hyvin yleinen ainesosa kosmetiikassa. Sitä käytetään mm. hajusteena tai hajun peittämiseen ja ihoa suojaavana aineena. Glyserolia käyettään paljon myös hiustenhoitotuotteissa. Ainetta saadaan luonnollisesti kasvi- ja eläinperäisistä rasvoista tai synteettisesti valmistamalla. Iholla se sitoo kosteutta sekä ympäristöstä, että ihon alemmista kerroksista pitäen ihon pinnan kosteana. 


Siinä siis tämän voiteen kuusi suurinta ainesosaa, aika paljon oli kosteuttavia ja pehmentäviä ainesosia ja lähes kaikki hellävaraisia. Seuraavassa osassa tutustutaan jonkin toisen tyyppisen tuotteen INCI listaan, toiveita saa esittää! Tää oli todella mielenkiintoista, joten suosittelen kaikkia tutustumaan näihin jos yhtään kiinnostaa. Sitä oppii ymmärtämään kosmetiikkaa paljon paremmin.

Ainiin, kuten postauksen alussa jo tuli selväksi, nää on kaikki mulle täysin uutta asiaa! Jos siis postauksessa on jotain puutteita tms. niin vinkatkaahan niistä ihmeessä kommenttiboksiin :D.

Toivottavasti tästä oli teillekin iloa! :)

Love, Mari


Lähteet:




16 kommenttia:

  1. Hyvä postaus:) Kosmetiikan ainesosat ovat aina kiinnostava aihe, mutta useimmiten ei ole itsellä tarmoa tutkia kovin tarkkaan joka detaljia mitä inci:stä löytyy. Monesti listat ovat myös turkasen pitkiä ja pientä pränttiä. On ihan hyvä olla perillä ainakin yleisimmistä hyvistä ja huonoista ainesosista. Mielellään enemmän niistä huonoista, jotta tietää välttää;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin, mä en oo koskaan jaksanut niihin paneutua, kun ne listat on aina niin pieniä ja vaikeaselkoisia :D Nyt kuitenkin mielenkiinto voitti! Ja voisin yhteen postaukseen kootakin vähän enemmän niitä haitallisia aineita.

      Poista
  2. Tässä on muuten yksi syy miksi luonnonkosmetiikan incejä on kivempi lukea, niissä on aina ihan aloittajallekin useampia ainesosia, jotka nimestä jo tajuaa mitä ne on. :D Itse lähinnä katson vain ne ainesosat mitä itse haluan välttää ja ne, mitä mielelläni haluan tuotteessa olevan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on kyllä totta! Mä aloitin tän tutustumisen tälleen pikkuhiljaa, vielä ei oo mitään käryä mitä haluan tuotteessa olevan tai mitä pitäisi vältellä :D Pikkuhiljaa opetellaan.

      Poista
  3. Hyödyllinen postaus! Näitä incejä on aina kiva tutkia ja joskus tein sitä enemmänkin. Luonnonskometiikassa tajuaa kyllä paljon paremmin mitä tuote sisältää, ne kun lukee ns. 'oikeilla nimillä' listassa melko usein :D

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nää on kyllä mielenkiintoisia, varsinkin kun alkaa vähän ymmärtää, että mitä mikäkin ainesosa tekee. Luonnonkosmetiikkaa käytän hävettävän vähän, tarvii alkaa niitäkin nyt syynätä tarkemmin :)

      Poista
  4. Superloistava idea tämä postaussarja, tälle ehdottomasti toivon jatkoa jatkossakin :) Itsehän olen opiskelemalla opiskellutkin INCI-tietoutta, mutta tässä vuosien varrella suurin osa siitä tiedosta on hujahtanut päästä pois. Näistä postauksista voi aina jokin jäädä uudelleen mieleen, joten ehdottoman hyödyllistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! :) Jatkoa tälle seuraa varmasti, itsekin oppii samalla paljon uutta.

      Poista
  5. Tai sitten voi ladata puhelimeen sovelluksen CosmEthics, jolla voi skannata näitä tuotteita ja sovellus näyttää heti, onko tuotteessa käytetty haitallisia ainesosia vai ei. Ihan kaikkia tuotteita ei vielä löydy, mutta nekin voi sitten kuvata ja lähettää hyväksyttäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan toki :). Mä kuitenkin tykkään itse selvitellä näitä, kenties joku muukin tykkää. Tuo sovellus löytyy omastakin kännykästä, mutta enpä ole kertaakaan tainnut sitä oikeesti käyttää, vaikka varmasti on tosi kätevä.

      Poista
  6. INCI:en aukominen on kyllä mielenkiintoista. Hyvä idea lähestyä aihetta jonkun tuotteen kautta :) Itsekin ajattelin kosmetiikan kemiaa aukoa blogissa, kun meillä näitä aletaan ensi vuonna koulussa opiskella. Nyt mennään vielä peruskemiassa. Mutta hyvä hyvä! Kannattaakin INC:eihin perehtyä, niin osaa blogissakin kirjoitella muutakin kuin mitä tuotteen valmistaja sanoo :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näin mä sen kanssa ajattelin. Parempi ottaa itse selvää kun vaan sokeesti uskoa mitä "muut" sanoo :D Ja jotenki koen sen vähän velvollisuudeksikin opetella näitä näin kosmebloggaajan näkökulmasta.

      Poista
  7. Mun mielestä tällaiset postaukset on ilman muuta hyödyllisiä. Itsekin yritän omassa blogissani aina hieman availla incilistoja. Uskon vakaasti, että lukijoita kiinnostaa ainesosien avaaminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Mä kanssa ajattelin, että ihan varmasti on muitakin jotka on näistä kiinnostuneita eikä välttämättä vielä tiedä niin paljoa :)

      Poista
  8. Kiitos postauksesta! Minullakin on ollut jo vuosia työnalla opetella lukemaan INCI-listoja, mutta ei ole vain tullut aloitettua. Tämän kautta voi nyt opetella kanssasi.

    Voisin heittää tässä myös kokeneemmille INCI-listojen lukijoille postaustoivetta (Jonna?, Jusulla näitä onkin jo paljon, mutta ehkä koottuna?), että listaisi omat TOP5 "välteltävät" ja "suosimat" ainesosat. Niiden kautta voisi myös löytää inspistä perehtyä paremmin listoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukaan vaan, opitaan lisää yhdessä :D Ja olisi kyllä hienoa lukea postauksia jo enemmän tietäviltä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...